Psychosociale therapie

Er zijn veel verschillende beroepen binnen de hulpverlening. Ik krijg daar regelmatig vragen over, hierbij een korte uitleg tussen de verschillen:

Ik ben psychosociaal therapeut. Ik pas onder andere RET (Rationeel-Emotieve Therapie), NLP (Neurolinguistisch Programmeren) en ACT (Acceptance Commitment Therapy) toe.
Een psychosociaal therapeut heeft een HBO-opleiding gevolgd en kijkt in de behandeling naar de belemmerende (ook wel disfunctionele) patronen en eventueel dieperliggende blokkades bij de cliƫnt.
Het herstellen van de veerkracht van mensen is het doel. De veerkracht die vanwege verschillende omstandigheden even niet voorradig blijkt.
Het is een professionele vorm van individuele hulpverlening en kan effectief zijn bij o.a. faalangst, problemen in de communicatie met partner en/of omgeving, burn-out, rouw- en verlies, moeite met grenzen aangeven (assertiviteit).

Een psycholoog heeft een universitaire studie gedaan en geeft gesprekstherapie.

Een GZ-psycholoog heeft naast de universitaire studie psychologie nog een
postdoctorale beroepsopleiding van 2 jaar gevolgd. De GZ-psycholoog mag diagnoses stellen.

Een psychotherapeut houdt zich in tegenstelling tot een psychosociaal therapeut bezig met mensen die in meer of mindere mate psychiatrische problemen en/of persoonlijkheidsstoornissen hebben.

Een coach heeft raakvlakken met de psychosociaal therapeut, toch zijn er ook punten van verschil. Een verschil is bijvoorbeeld dat een coach zich voornamelijk richt op het toekomstige doel en minder kijkt naar belemmerende patronen en dieperliggende blokkades. De coach houdt zich meer bezig met vragen op het gebied van de persoonlijke ontwikkeling. Dit is op het niveau van gedrag en omgeving.